Cześć! ;) Dzisiaj napiszę coś pod kątem zdrowia, a konkretniej o tym czego potrzeba naszym włosom. Ja osobiście jestem wegetarianką i możecie mi wierzyć, że bez mięsa też da się dostarczyć włosom witamin i minerałów. ;) Chciałabym w skrócie zwrócić uwagę na to jaki wpływ maja one na nasze włosi i gdzie powinniśmy ich szukać. Mówi się, że jesteśmy tym, co jemy, więc myślę, że warto zwrócić uwagę na to, co pakujemy do naszych brzuszków. ;)
Witaminy:
- Witamina A - Jest bardzo ważna dla naszych włosów, ponieważ przez jej niedobór włosy stają się matowe, łamliwe, kruche, suche, a ich końcówki rozdwajają się. Znajdziemy ją np. w mleku, szpinaku, pomidorach.
- Witamina D - Jej brak przyczynia się do wypadania włosów. Źródłem witaminy D jest np. żółtko jaja, sery, mleko.
- Witamina E - Odżywia włosy. Powinniśmy jej szukać np. w olejach roślinnych, brukselce, pestkach dyni.
- Witamina K - dzięki niej cebulki włosowe są wzmocnione. Znajdziemy ją np. w szpinaku, brzoskwiniach, sałacie.
- Witamina B1 - Jej niedobór prowadzi do zahamowania wzrostu i wypadania włosów. Źródła tej witaminy, to np. buraki, orzechy, grejpfrut.
- Witamina B2 - Jest odpowiedzialna za wzrost włosów. W witaminę B2 bogate są np. migdały, banany, pomarańcze.
- Witamina B3 - Odpowiada za prawidłową budowę łodygi włosa. Występuje np. w ziemniakach, szparagach, orzechach.
- Witamina B6 - Zapobiega wypadaniu włosów i zachowuje ich kolor. Znajdziemy ją np. w gruszkach, marchwi, banany.
- Witamina B12 - Jej niedobór prowadzi do utraty włosów. Szukajmy jej np. w nabiale, jajach, pieczarkach.
- Witamina C - Zapewnia sprężystość włosów. Jej źródłem jest np. papryka, czarna porzeczka, poziomki.
- Witamina F - Zapobiega powstawaniu łupieżu. Znajdziemy ją np. w oleju z oliwek, mleku, kiełkach pszenicy.
- Biotyna - Stymuluje wzrost włosów, a jej niedobór może prowadzić do ich wypadania i łysienia. Występuje np. w pomidorach, migdałach, grzybach.
- Cholina - Nadaje włosom połysk. Znajdziemy ją np. w soi, żółtkach jaj, kapuście.
- Kwas foliowy - Zwiększa porost włosów. Kwas foliowy znajdziemy np. w słoneczniku, burakach, brukselce.
- Kwas pantotenowy - Jest bardzo ważny, ponieważ energetyzuje procesy wzrostu włosa. Szukajmy jej np. w truskawkach, kalafiorze, fasoli.
- L-Metionina - Stanowi materiał budulcowy włosa. Zawierają ją np. jaja, nasiona sezamu, produkty zbożowe.
- L-cysteina - Wzmacnia włosy. Występuje np. w czosnku, cebuli, kukurydzy.
- PABA - Zapobiega siwieniu. Jest np. w drożdżach, pietruszce, cytrusach.
Minerały:
- Wapń - Dzięki niemu włosy są bardziej sprężyste. Jego źródła to np. mleko, jogurty, twarogi, czyli głownie nabiał.
- Cynk - Reguluję pracę gruczołów łojowych, dzięki czemu ogranicza przetłuszczanie się włosów. - Znajdziemy go np. w kapuście, ogórkach, selerze.
- Miedź - Wpływa na siłę i sprężystość włosa. Szukajmy jej np. w gorzkiej czekoladzie, żółtym serze, płatkach owsianych.
- Krzem - Zmniejsza wypadanie włosów. W krzem bogate są zioła, otręby, rzodkiewka.
- Potas - Jego niedobór może prowadzić do wypadania włosów. Jeśli chcemy temu zapobiec, powinniśmy jeść np. cukinie, agrest, rodzynki.
- Magnez - Jeśli widzimy, że nasz włosy są suche i rozdwojone, to może nam go brakować. Znajdziemy go np. w grochu, migdałach, kaszy gryczanej.
- Żelazo - Wpływa na budowę i wzrost włosach. Niedobór żelaza uzupełnimy jedząc np. suszone morele, pestki słonecznika, soczewicę.
- Mangan - Jego niedobór może spowolnić wzrost włosa. Szukajmy go np. w migdałach, ziarnach zbóż, orzechach.
- Jod - Dzięki niemu włosy są bardziej elastyczne. Występuje np. w kefirze, ryżu brązowym, chlebie żytnim.
- Chrom - Wzmacnia i regeneruje włosy. Możemy go znaleźć np. w jabłkach, zielonym groszku, brokułach.
- Selen - Zwalcza wypadanie włosów. Pozyskamy go jedząc np. kukurydzę, ryżu, szpinaku.
- Siarka - Wzmacnia łodygi włosów. Jej źródłem jest np. rzeżucha, awokado, figi.
- Fosfor - Sprawia, że włosy zachowują swoją naturalną witalność. Znajdziemy go np. w twarogu, migdałach, białej kapuście.
- Molibden - On również wzmocni nasze włosy. W molibden bogate są np. produkty z mąki pełnoziarnistej, fasola, groch.
Jak zatem zbilansować naszą dietę?
Przede wszystkim nie zapominajmy o tym, żeby jeść codziennie owoce. Myślę, że to nie będzie trudne, bo kto z nas nie lubi owoców? Można z nich wyczarować tyle smacznych potraw, deserów albo jeść solo.
Warzywa też są bardzo ważne, jednak z ich jedzeniem bywa już gorzej. Niektórzy bardzo rzadko po nie sięgają, kręcąc przy tym nosem i robią wielki błąd. Gwarantuję Wam, że nawet szpinak jest przepyszny, jeśli dobrze go przyrządzimy. ;)
Mleko, sery, jajka... Tutaj może ponieść nas fantazja. Różnego rodzaju serki, płatki z mlekiem, jajka w najróżniejszej postaci, kaszki z owocami, a nawet mleczne koktajle. Po prostu samo zdrowie.
A co z pestkami słonecznika, dyni, orzechami albo oliwkami? One również są bardzo smaczne i bogate w witaminy. Jeśli jednak nie chcemy ich jeść jako przekąskę, to równie dobrze możemy sięgnąć po bułkę pełnoziarnistą. ;)
Najlepszym sposobem na zdrową dietę będzie połączenie wszystkich tych składników. Zdrowa kanapka na śniadanie, sałatka owocowa, obiad bogaty w warzywa, czy ryż z cynamonem na deser, będzie świetnym rozwiązaniem, aby dostarczyć naszemu organizmowi wszystkich potrzebnych witamin i minerałów. Jak widać na załączonym obrazku, zdrowe jedzenie też może być bardzo smaczne i myślę, że przy takim jedzonku, obyłoby się bez kręcenia nosem. Warto też czasem zaopatrzyć się w jakiś suplement diety w celu uzupełnienia ewentualnych niedoborów. Pamiętajmy jednak, żeby nie przesadzać, bo co za dużo, to nie zdrowo. ;)
Na koniec życzę Wam dużo zdrówka,a przede wszystkim zdrowych i pięknych włosów! =)
Może pochwalicie się tym co Wy lubicie jeść najbardziej? ;)
Buziaczki! :*
Bardzo przydatny post. Będę tutaj zaglądać. :-)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam!
Miło, że się przydał. ;)
OdpowiedzUsuńRównież pozdrawiam. :)
Kocham pestki! Owoce i warzywa mniej, ale moim sposobem na to są własnoręcznie robione soki ;) Bardzo fajny i przydatny post :)
OdpowiedzUsuńTakie soczki są najlepsze. =)
UsuńA ja kocham jeść... czekoladę! :D A żeby było pożytecznie i zdrowo, staram wybierać się gorzką :)
OdpowiedzUsuńBardzo dobry wybór. ;)
UsuńWitam serdecznie .Mam pytanie odnośnie tego zdania "PABA - Zapobiega siwieniu. Jest np. w drożdżach, pietruszce, cytrusach. "
OdpowiedzUsuńW pietruszce korzeniu czy natce ? I co jeść gdy zauważyło się swój pierwszy siwy włos ;-( ?
Chodziło tutaj o natkę. ;) Natomiast jeśli chodzi o dietę, to warto również zwrócić uwagę na witaminę B5 - inaczej kwas pantotenowy. Dobrze by było zdecydować się na picie herbatki ze skrzypu polnego lub drożdży, które są bogatym źródłem witaminek. ;) Oprócz diety, ważny jest też relaks, bo wiadomo, że stres nie służy naszym włosom, no i musimy pamiętać, że dużo zależy od naszych genów. Głowa do góry Kochana, też znalazłam u siebie ostatnio siwego włosa, ale nie przejmuję się tym za bardzo. =)
UsuńJa muszę się przyznać, że w ogóle nie dbam o dietę...dobrze, że mam z natury mocne włosy, bo moja dieta jest bogata w fast foody, wszystko co słone (chipsy, orzeszki) i słodycze, rzadko kiedy jem coś normalnego. Owoce czy warzywa raz na sto lat jak mi się przypomni.. ale ostatnio staram się zmieniać nawyki żywieniowe
OdpowiedzUsuńMocne włosy z natury to skarb. :) Mnie już nawet nie ciągnie do takich niezdrowych rzeczy, odkąd zdrowiej się odżywiam, od święta skuszę się na pizzę własnej roboty. :) Dobrze, że starasz się zmienić dietę na zdrowszą, życzę Ci powodzenia i wytrwałości w tym postanowieniu. =)
UsuńPrzejście na dietę wegetariańską było jedną z moich najlepszych decyzji :) Fajny artykuł. Owoce i warzywa mają mnóstwo witamin. Szczególnie te z domowego ogródka :)
OdpowiedzUsuń